DECIZIA DE A ACORDA AJUTORUL A FOST LUATĂ DE PRIMARUL CAPITALEI DE NORD, RENATO USATÎI, DUPĂ PRIMA VIZITĂ A SA LA INSTITUŢIA MEDICALĂ EFECTUATĂ ÎN LUNA IULIE

0

Decizia de a acorda ajutorul a fost luată de primarul capitalei de nord, Renato Usatîi, după prima vizită a sa la instituţia medicală efectuată în luna iulie a acestui an

Gata cu utilajele învechite. De azi înainte medicii de la Spitalul Clinic Municipal Bălți vor fi mai siguri de calitatea serviciilor prestate și de succesul intervențiilor chirurgicale pentru că vor utiliza instrumente medicale noi. Instrumentarul medical a fost donat astăzi spitalului de către reprezentanţii Fundaţiei “Renato Usatîi”.

Necesitatea unor instrumente medicale noi a fost anunțată în cadrul primei vizite la instituția medicală a primarului de Bălți, Renato Usatîi, în cadrul căreia angajații spitalului s-au arătat îngrijorați de starea instrumentelor şi utilajelor învechite, care nu au mai fost schimbate de zeci de ani.

“Am vizitat Spitalul Clinic Municipal din Bălţi imediat după alegeri. Am văzut atunci că există o necesitate stringentă de renovare. Deşi în această instituţie medicală se tratează toţi locuitorii din nordul ţării, statul a uitat de ea. Spitalul este la balanţa primăriei, deşi de fapt este republicană. Bugetul municipal, care potrivit legilor noastre “deştepte” este format de către Ministerul Finanaţelor, nu poate întreţine o instituţie atât de mare. Am promis atunci că voi oferi ajutor. Mă bucur astăzi să vă anunţ că mi-am îndeplinit promisiunea. Din sursele financiare ale Fundaţiei “Renato Usatîi” (peste un milion de lei) au fost procurate intrumente chirurgicale (am cumpărat chiar mai multe decât am planificat iniţail) şi tot ce este necesar pentru întreţinerea lor. Instrumentarul medical nou a fost transmis spitalului. dacă statului nu-i pasă în ce condiţii sunt trataţi cetăţenii, atunci îi vom ajuta noi.”, a scris Renato Usatîi pe reţelele de socializare.

“Este evident faptul că, din cauza bugetului municipal auster care ne-a fost lăsat de fosta conducere, nu există posibilitatea de a cumpăra instrumentar medical. Astfel, Fundaţia “Renato Usatîi”  a reacţionat la problema spitalului şi împreună cu partenerii noştri care au o reputaţie ireproşabilă în acest domeniu am reuşit să procurăm aceste utilaje.”, a menţionat preşedintele Fundaţiei “Renato Usatîi”, Elena Griţco.

Medicul șef Valeriu Postolachi a menționat că a rămas plăcut surprins de faptul că donația s-a dovedit a fi mai mare decât  a fost preconizată.

“Este vorba despre un set de instrumente pentru chirurgia vasculară, pentru traumatologie, pentru chirurgie generală şi nu doar. Este important şi faptul că, de rând cu instrumentarul, am primit şi un set de utilaje care vor permite o prelucrare adecvată şi calitativă a acestui instrumentar, ceea ce vorbeşte despre complexitatea rezolvării problemei spitalului, mai ales că nici nu ne-am aşteptat la asta. În prezent spitalul chiar necesită o astfel de dotare pentru că deserveşte practic toate cazurile grave din nordul ţării”, a precizat Valeriu Postolachi.

Viceprimarul de Bălți Lilia Sava, a ținut să mulțumească Fundaţiei “Renato Usatîi”, care acordă ajutor de fiecare dată când este necesar și nu doar în domeniul sănătăţii.

“Probleme sunt multe atât  în domeniul sănătăţii, cât şi în alte sfere şi îi mulţumim Fundaţiei “Renato Usatîi” pentru ajutoarele oferite şi pentru spital, şi pentru şcoli, şi pentru toate necesităţile stringente.”, a spus Sava.

Anual la Spitalul Clinic Municipal sunt efectuate 14 mii de intervenții chirurgicale.